MARATEST, l’entrenament indispensable!
Per Alèxia Petriz Fisas (@alexiapetriz).
Falten poques setmanes per la Marató de Barcelona i és normal tenir els nervis a flor de pell i dubtar de la nostra preparació i de si els entrenaments donaran els fruits que esperem el gran dia. Si voleu fer una bona pretemporada per provar sensacions, un test molt útil que s’ha consolidat com l’entrenament indispensable per córrer amb cap l’èpica distància és la Maratest de Badalona, el pròxim 21 de febrer, just tres setmanes abans de la Marató de Barcelona.
La Maratest, un laboratori ambulant
Un laboratori. Aquesta és la imatge que em ve al cap quan toca parlar de la Maratest. Com si d’un gran experiment es tractés, m’imagino una sala de parets blanques i netes ocupada per investigadors buscant l’equació màgica i treballant a contrarellotge en base als diferents mètodes i teories estudiats. Una metàfora que podria ser aplicada perfectament a la Maratest, que s’apropa més a un laboratori ambulant d’estil hippy: a l’aire lliure i amb corredors que investiguen sense bata blanca, ben al contrari, amb els complements més cridaners i multicolor possibles.
Imagineu-vos ara com si fóssiu els passatgers dins d’una furgoneta plena de flors de colors i al fons una carretera llarga i infinita per emprendre un viatge que us il·lusiona, però també carregat de dubtes i incerteses. En realitat, quelcom semblant és la Maratest, però amb un horitzó palpable (si el dipòsit està ple i els pneumàtics ben inflats): un circuit de 15 km o bé dues voltes en aquest, fent un total de 30 km. Aquí la filosofia de vida no és l’amor ni la pau, sinó la Marató de Barcelona (sigui aquest any, o en un futur).
És un circuit per fer-hi simulacres de reconeixement per sortir de dubtes i guanyar confiança, aquesta és la mentalitat del viatge i segurament és una de les úniques curses en què la furgoneta no anirà a tot gas, sinó que els científics surten a experimentar (la majoria ho fa pensant en la marató o en la mitja), ja que l’objectiu no és el camí en si mateix, sinó una mena d’assaig col·lectiu a nivell individual (tot i que la prova s’acaba en el temut mur, encara quedaran 12 km i 195 metres per sentir-vos Filípides).
Podríem dir que l’aventura d’aquesta cursa és de gran utilitat per valorar tots els estris que fem servir habitualment al laboratori (o a les curses): la bata que ens posarem aquell dia, les sabatilles esportives, com ens hidratarem (hi ha un servei d’avituallament líquid cada 5 km i sòlids al km15 i km30), així com per valorar el ritme de competició, ja que hi haurà cronometratge cada 5 km per poder avaluar la tirada llarga i llebres.
Un recorregut molt planer i urbà
La localització de la prova és un altre dels punts positius. Es tracta d’un circuit agradable de 15 km urbans (a repetir en dues voltes pels inscrits als 30 km), amb un recorregut planer i atractiu, ja que passa pels llocs més emblemàtics de Badalona i Montgat, com el passeig marítim, el pont de Badalona, la Rambla, la Fàbrica Anís del Mono, el Pont de Sant Lluc o l’Ajuntament.
La sortida serà a les 9 del matí a l’avinguda Alfons XIII de Badalona, davant del Pavelló Olímpic de Badalona.
En definitiva, una prova que té certa dificultat logística i tècnica, però que el bon nivell d’organització que manté any rere any garanteix els serveis als corredors i corredores. Així ho van manifestar obertament alguns participants a les xarxes socials en l’última edició, com el Carlos Huertas: “Jo haig de dir, un 10 per tot!! I un 15 per els nois/noies del guarda-roba!! M’han trobat la motxilla a falta de 10 minuts per la sortida (m’havia deixat el xip), molt grans”; l’Elena Milla Griñó: “Súper bé organitzat tot, felicitats”; Raúl Ángel Moreno “Felicitats per aconseguir una estupenda organització i un magnífic ambient” o Xavi Run Que te Run: “Si-us-plau, seguiu així en les futures! Un luxe de cursa”.
_________
Els punts més interessants de la Maratest quilòmetre per quilòmetre
A continuació, hem seleccionat els llocs d’interès històric que els corredors i corredores podran veure al llarg del seu pas per la Maratest. És curiós perquè d’alguna manera els corredors afirmen que tenen la sensació de que alguns dels trams per on passen es poden relacionar amb certs punts del recorregut de la Marató de Barcelona, com el passeig marítim, els carrers més cèntrics o zones més àmplies i allunyades. I sobretot, el més interessant, que cada quilòmetre ofereix un valor històric i simbòlic afegit a la prova.
Sortida i Arribada: El lloc de trobada de la Maratest és el Pavelló Olímpic de Badalona, seu de la competició de bàsquet en els Jocs Olímpics de Barcelona. També s’hi va celebrar l’Eurobasket el 1997 i actualment és la seu del FIATC Joventut de Badalona, el primer equip català en guanyar l’Eurolliga de bàsquet.
Km 1: L’any passat van començar les obres del futur canal navegable del Port Marina Badalona, lloc per on passaran els corredors al llarg de 360 metres entre el km1 i el km2.
Km 2: Veurem la baixada del Pont de Sant Lluc, que connecta el front marítim amb el sector sud de la ciutat i que salva “el gap” de les vies del tren.
Km3: El Port Marina Badalona, definitivament un dels atractius de la cursa. El que abans era considerat com un abocador a les afores de Barcelona, ara s’ha convertit en una zona portuària i residencial agradable per passejar.
Km4: Els corredors podran veure a mà dreta el Pont del Petroli, un mirador fantàstic endinsat 235 metres en el mar que originàriament era un pantalà d’acer.
Km5: Familiarment, els veïns el coneixen com “El Club”, és el Club Natació Badalona, fundat el 1929. També passaran pel Club Nàutic Bétulo, situat als antics Banys Maricel.
Km6: Pujada pel carrer de La Riera de Canyadó, el seu nom respon a la unió dels rierols de Pomar i de Montalegre, que neixen a la Serralada de Marina.
Km7: Trobarem el barri Manresà, que limita amb Montgat i que es troba entre la Platja de la Barca Maria i les principals fàbriques de Badalona.
Km8: La cursa passa durant 1 km per Montgat, just per davant de l’estació de tren, des d’on es pot veure la xemeneia de l’antiga fàbrica Ert.
Km9: Qui no coneix Titus Badalona? Van néixer com a banys, després es van convertir en un centre social de referència i actualment és la discoteca que coneixen els nostres joves.
Km10: Transcorre pel carrer de Santa Madrona, lloc on van viure personatges de la talla de l’actriu Margarida Xirgu i l’enginyer i filòleg Pompeu Fabra.
Km11: L’inici de la Rambla, la zona més coneguda i transitada de Badalona on trobarem el Monument a Roca i Pi, el Cor de la Marina, el local modernista Ca l’Escanyaralets i l’Escola de Mar.
Km12: Veurem la Plaça Pompeu Fabra, junt amb l’estació de metro de Badalona Pompeu Fabra i més endavant la Plaça de la Vila, on es troba la seu de l’Ajuntament de Badalona.
Km13: Ara sí veurem l’actual Ajuntament, on s’hi duu a terme la gestió municipal. Després veure a mà dreta el Museu de Badalona, que data de l’any 1955 i que alberga la història de la ciutat.